Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO To najlepšie z domácej čiernobielej tvorby: Tieto naše filmy musíte vidieť

Obchod na korze
Obchod na korze (Zdroj: Československý filmový ústav)

Čiernobiele filmy rozhodne majú svoje čaro a produkujú množstvo emócií. Zvlášť, ak ide o príbeh nám blízky. A čo by nám mohlo byť bližšie ako naše domáce filmy? Tieto čiernobiele kúsky jednoducho musíte vidieť.

Jánošík (1935)

Slovenský ľudový hrdina si vyslúžil mnoho (nielen) filmových stvárnení, no rozhodne legendárnou sa stala verzia z roku 1935, ktorej réžiu mal na starosti Martin Frič. Tá prvá z roku 1921 od Jaroslava Siakeľa však tiež stojí za pozretie. Český režisér dokázal filmu o Jánošikovi vdýchnuť tú pravú energiu. A v spojení s vynikajúcim hereckým obsadením vytvoril dielo, ktoré má čo ponúknuť aj dnešným divákom. O majstrovskom výkone Paľa Bielika náď netreba ani hovoriť, to musíte vidieť.


Mohlo by vás zaujímať:Čiernobiela kvalita, ktorú musíte vidieť: Tieto filmy farby nepotrebujú


Obchod na korze (1965)

Jedným z filmov, ktoré by mal rozhodne každý vidieť, je Obchod na korze, ktorý vyšiel spod režisérskej taktovky Jána Kadára a Elmara Klosa. Arizátor Tóno Brdko v podaní fantastického Jozefa Kronera je postava, ktorú len tak ľahko z hlavy nepustíte. Film ponúka kritický pohľad na riešenie židovskej otázky v čase Slovenského štátu na príklade vzťahu starej obchodníčky, ktorú stvárnila Ida Kaminska, a slušného arizátora Tóna Brdka. Kvalitu našej snímky si všimli aj svetoví kritici a získala tak Oscara.

Boxer a smrť (1962)

Kombinácia skvelého scenára, nápaditej réžie a vynikajúcich hercov jednoducho nemôže dopadnúť zle. Neslobodu a neistotu blížiacej sa smrti spracoval vo filme Boxer a smrť výborný režisér Peter Solan. Príbeh boxera tvorcovia zasadili do prostredia koncentračného tábora, kde hlavný hrdina (Štefan Kvietik) doslova bojuje o život. Jeho silný príbeh rozhodne stojí za pozretie.


Mohlo by vás zaujímať:Stará dobrá romantická klasika: Užite si čiernobiely Valentín!


Kapitán Dabač (1959)

Paľo Bielik bol nielen vynikajúci herec, ale takisto aj veľmi talentovaný režisér. Jeho režisérsku prácu môžete vidieť napríklad vo filme Kapitán Dabač, ktorý ponúka divákom príbeh mladého dôstojníka slovenskej armády. Ten si počas bojov na Ukrajine uvedomuje hrôzy fašizmu, a preto sa po návrate domov zapája do SNP. Psychologická vojnová dráma našla inšpiráciu v poviedke Vladimíra Mináča z roku 1955 a hlavnú postavu si zahral skvelý Ladislav Chudík. Film sa tešil medzi divákmi mimoriadnemu úspechu.


Mohlo by vás zaujímať:Kultové páry zo strieborného plátna: VIDEO Ich vzťah bude navždy krásny a intenzívny


Kým sa skončí táto noc (1965)

Peter Solan sa ujal aj réžie psychologickej dámy s rezkými dialógmi a miestami komickými zvratmi, ktorej dej sa odohráva v Tatrách. V luxusnom bare sa stretávajú náhodní hostia. Pijú, tancujú, zabávajú sa, ale stihnú medzi sebou vyvolať aj nepríjemné konflikty. Tento film však nie je tak veľmi o príbehu, ale skôr o emóciách, ktoré dokáže v divákoch vzbudiť. No a samozrejme nesmieme zabudnúť ani na vynikajúce herecké výkony Pántika, Labudu a Dančiaka.

Viac o téme: Kapitán DabačObchod na korzeJánošíkBoxer a smrť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu