Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO+VIDEO Tip na seriál: Gomorra - skutočné zákulisie talianskej mafie, ktoré vás šokuje

Gomorra Zobraziť galériu (4)
Gomorra (Zdroj: Home Box Office (HBO))

Zrodila sa v Taliansku a aj v súčasnosti tu stále prekvitá. Stačí povedať slovo mafia a pocítite strach. Vydajte sa na spoznávanie pozadia zločineckej organizácie Camorra, ktorá spravila z Neapola jedno z najnebezpečnejších miest v Európe.

Gomorra je seriálová adaptácia úspešného románu Roberta Saviana, ktorý napísal rovnomennú knihu. Mafia sa mu za to začala vyhrážať smrťou a kvôli tomu opustil Taliansko. Ukrýva sa na neznámom mieste ako chránený svedok, pričom spolupracuje s políciou. Toto však nie je scéna zo seriálu, ale neľútostná realita.

O čom je seriál?

Vysiela sa od roku 2014 a zavedie vás do temných a nebezpečných uličiek Neapola, kde sa nachádza centrum zločineckej organizácie Camorra. Pietro Savastano, jeden z najväčších a najobávanejších kmotrov neapolskej mafie si užíva honosný život, pričom je zvyknutý rozdávať vražedné pokyny. V prvej sérii je však uväznený a jeho pravá ruka, Ciro Di Marzio, vidí svoju príležitosť v tom, že sa konečne stane novým vodcom. Jeho čas však ešte nedozrel.

Kým je Pietro vo väzení, velenie spočiatku preberá jeho manželka Imma, pretože ich syn Genny - Pietrov právoplatný dedič - sa v Hondurase zaúča v mafiánskom remesle. Súperiaci klan vedený Salvatorom Contem medzitým spriada plány, ako zničiť Savastanovcov. Vznikla tak vojna o prevzatie kontroly nad drogovým biznisom, ktorá prináša veľké obete.

Život mafiána je pekný, ale krátky

V druhej sérii sa éra Savastanovho klanu zdá byť beznádejne na konci. Pietro Savastano prišiel za mrežami o rozum ajeho manželka Imma bolazastrelená. Lenže nie je všetko tak, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ciro a Conte sa postavia do čela novovzniknutej aliancie. Nesmieme zabudnúť na to, že Genny priviedol ríšu, ktorú jeho otec desiatky rokov usilovne budoval, k úplnému zrúteniu. Podarilo sa mu však uniknúť z pazúrov smrti a je späť na scéne. Ani nebudete veriť, kto ho takmer pripravil o život.

Ciro di Marzio - zabijak s prezývkou Nesmrteľný
Zobraziť galériu (4)
Ciro di Marzio - zabijak s prezývkou Nesmrteľný  (Zdroj: Home Box Office (HBO))

Mafia nepozná brata

V tretej sérii po smrti Dona Pietra musí niekto zaplniť jeho miesto v neapolskom podsvetí. Vládu prevezme práve syn Gennaro, ktorý tak využije príležitosť vyrovnať si staré účty. Ožení sa, má syna, ale zvrat udalostí vás prinúti tuho premýšľať. Ciro sa rozhodne všetko opustiť, odísť do Bulharska a pracovať pre prominentného drogového dílera.

Keď sa ale musí vrátiť do Neapola, nadviaže nové strategické partnerstvo s mladým a ambicióznym Enzom - a v jeho očiach znova zažnú plamienky, ktoré kedysi pohasli. Neapol znovu čaká mafiánsky boj. Na konci tejto série príde vyvrcholenie, ktoré by ste v žiadnom prípade nečakali. Aj preto je tento seriál taký zaujímavý.

Gennaro Savastano - ten, ktorý začal veliť
Zobraziť galériu (4)
Gennaro Savastano - ten, ktorý začal veliť  (Zdroj: Home Box Office (HBO))

Odporúčanie pre divákov

Vopred vás chceme upozorniť - ak začnete tento seriál sledovať, pozorne počúvajte mená (je tu veľa podstatných postáv) a vnímajte dej. Keď však už budetelepšie chápať súvislosti, budete sa snažiť vidieť najbližšiu časť čo najskôr. V hlavných úlohách sa tu predstaviliMarco D'Amore (Ciro) aSalvatore Esposito (Gennaro), ale v iných rolách taktiež excelujú herci, o ktorýchste zrejme nikdy nepočuli.

Vraždy, ukrutnosť, špinavý biznis, pozadie a život bohatej mafie a obyčajných ľudí, ktorí sa na krvavých praktikách podieľajú. Možno ani nebudete veriť, že sa niečo také môže diať. Lenže Neapol, to je sídlo pravej mafie. 29. marca tohto roku prišla na scénu aj štvrtá séria. Takže si čím skôr pozrite tie predošlé tri. Pretože toto nie je žiadna fikcia, ale reálny svet podsvietia, ktorý vám nedá spať.

Obávaná mestská časť Neapola - Secondigliano
Zobraziť galériu (4)
Obávaná mestská časť Neapola - Secondigliano  (Zdroj: Home Box Office (HBO))

Viac o téme: Gomorra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu