Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vrah, ktorý nikdy neumrie... VIDEO Kultový Vreskot mohol vyzerať úplne inak!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Youtube)

Vrah, ktorý nikdy neumrie. Aj takto mnohí z nás poznajú vraha z kultového hororu 90. rokov. Vreskot patrí dodnes k najúspešnejším hororom, ktoré boli kedy natočené. Stále je však pár vecí, ktoré možno mnohí z nás netušili. Prvý diel natočil Wes Craven podľa skutočnej udalosti a hlavné postavy si mali zahrať úplne iní herci.

Vreskot mal premiéru v roku 1996, réžie sa ujal Wes Craven a scenár napísal Kevin Williamson. Vo filme sa objavilo mnoho známych hercov ako Courteney Cox, ktorú diváci poznajú ako seriálovú Moniku z Priateľov, David Arquette, Neve Campbell či Drew Barrymore. Film sa dočkal ešte troch pokračovaní, no prvý film stále ostane ten najlepší.

Vreskot kombinuje prvky čiernej komédie, mysteriózneho príbehu s násilím typickým pre hororový podžáner slasher. V tých časoch Vreskot považovali za unikát otvorene diskutujúci o klišé, ktoré sa Vreskot pokúšal odvrátiť. To mu vzhľadom na dnešnú dobu veľmi nevyšlo, ale na klasike sa nič nemení.

Príbeh bol založený na skutočnej udalosti

Vrah v desivej maske, ktorý pobehuje v okolí a vraždí každého, kto sa mu snaží prekaziť plány. Ešte desivejšie je, že prvý diel hororovej série sa naozaj čiastočne inšpiroval skutočnými udalosťami.

Danny Rolling (Foto: YouTube/Sondra London)
Zobraziť galériu (5)
Danny Rolling (Foto: YouTube/Sondra London)  (Zdroj: YouTube/Sondra London)

Scenárista Williamson zapracoval niektoré aspekty reálne vraha do svojho príbehu. Ide o príbeh Dannyho Rollinga, sériového vraha nazývaného „Gainsville Ripper“. Rolling zabil spolu osem ľudí, z toho päť študentov na prelome rokov 1989 a 1990. Bol odsúdený na trest smrti a v roku 2006 ho popravili. Síce je podobnosť medzi týmito dvoma prípadmi relatívne malá, no príbeh vraha z Vreskotu vychádza práve z týchto udalostí.

Hororová dvojica

Hlavné postavy v podaní Neve Campbell aSkeeta Ulricha si dne nevieme predstaviť v inom zložení. Dvojica Sidney Prescott a Billy Loomis predstavuje v mnohom skvelý hororový pár. Nevinná a nepoškvrnenáštudentka strednej školy, ktorámá so všetkými dobré úmysly sa zamiluje do očarujúceho mladíka so zákernou stránkou. Sidney má temne tajomstvo, ktoré z nej spolu s ďalšími aspektami robia po mnohých stránkach dokonalú „screma queen“.

Vrah, ktorý nikdy neumrie...
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

V týchto úlohách sa však mali objaviť iní herci. Tvorcovia zvažovali niekoľko alternatív. Prvou bola zosnulá Brittany Murphy a Justin Whalin. Úloha Sidney Prescott však bola ponúknutá aj herečke Reese Witherspoon. Tá to odmietla kvôli úlohe vo filme Milenec alebo vrah. Aj Joaquin Phoenix odmietol úlohu Loomisa. Whitherspoon a Phoenix sa paradoxne neskôr objavili spolu v životopisnom filme o spevákovi Johnnym Cashovi.

Nabitý rozvrh stál Drew Barrymore hlavnú úlohu

V hlavnej úlohe sa mala predstaviť ešte jedna herečka. Keď tvorcovia obsadili všetkých hercov a všetko bolo takmer hotové. Predsa len sa v obsadení vyskytol malý problém. Voľba dokonalej Sidney Prescottovej po všetkých navrhnutých možnostiach nakoniec padla na Drew Barrymore. Bohužiaľ, nakoniec to tvorcom nevyšlo.Kvôli nabitému rozvrhu musela Barrymore túto úlohu odmietnuť. Jej miesto tak nakoniec zaujala Neve Campbell. Kreatívnemu tímu Vreskotu sa však podarilo udržať Barrymore na palube a zahrala si v legendárnej úvodnej scéne Vreskotu, ktorá film preslávila.

Film sa mal pôvodne volať inak

Vreskot nemusel byť stále Vreskotom. Pôvodne mal scenár k filmu názov Scary Movie, čo je dnes názov známy na sériu hororvých paródií, ktoré si robili srandu z Vreskotu a iných hororov. Scenár však neskôr kúpila spoločnosť Dimension Films, ktorú v minulosti vlastnili dve spoločnosti -The Walt Disney StudiosaThe Weinstein Company. Bratia Weinsteinovci film krátko pred dokončením natáčania premenovali na Scream.

Vrah, ktorý nikdy neumrie...
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Tvorcovia neskôr čelili cenzúre zo strany spoločnosti Motion Pictures Association of America a takisto mali problémy s domácimi v lokalite, v ktorej natáčali. Nakoniec však mal film pozitívne recenzie a celosvetovo si zarobil 173 miliónov a stal sa najziskovejším slasher hororom až do premiéry remaku Halloween z roku 2018.

Kultový soundtrack

Okrem toho, že Vreskot dnes patrí k menej či viac milovaným klasikám, zahanbiť sa nedali ani tvorcovia hudby. Soundtrack Marca Beltramiho je dodnes označovaný za jednuz najzaujímavejších hororových kompozícií na svete a získal si „kultový status“.

Hlas v telefóne bol ozajstný

Za nezabudnuteľný horor vďačíme do veľkej miery hercom. Síce sa dnes môže zdať viacerým, že herecký výkon nestačí, treba prihliadať na dobu, kedy horor vznikol. Práve preto si to dnes pozrie zrejme každý klasik. Desivé scény boli naozaj desivé a diváci mohli naozaj cítiť strach, ktorý prúdil hercami. Aby vedeli všetky obete, najmä Sidney, dokonale stvárniť zdesenie, keď im zavolal vrah, Wes Craven zvolil neortodoxný prístup natáčania.

Kým my už dnes vieme, že za maskou sa skrývali dvaja kamoši zo stredoškolskej partie Billy a Stu, herečky žili v miernej tajnosti. Craven im nedovolil, aby poznali totožnosť svojho mučiteľa. Každý telefonát, ktorý vo filme bol, bol ozajstný. Dokonca nebol ani prednahratý, ale jeden z hercov Roger L. Jackson im volal v reálnom čase, keď sa scéna natáčala, aby mohol byť ich výkon čo najvernejší.

Viac o téme: VreskotWes CravenNeve Campbell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu