Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spisovatelia v hlavnej úlohe: Pozrite si filmy o autoroch známych kníh

koláž - spisovatelia vo filme Zobraziť galériu (2)
koláž - spisovatelia vo filme (Zdroj: koláž Telkáč)

Kedysi tvorili príbehy oni, dnes sa tvoria filmy práve o nich. Pozrite si zaujímavé kinematografické kúsky o spisovateľoch svetového formátu. Sklamaní určite nebudete.

Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004)

Príbeh plný fantázie a kúziel je inšpirovaný životom Jamesa Barrieho, ktorý vytvoril Petra Pana. Dej sa odohráva na začiatku 20. storočia v Londýne a sleduje Johnnyho Deppa v úlohe Barrieho, ako vytvára obľúbeného detského hrdinu. Najskôr však spoznáva štyri deti, ktoré nemajú otca. Práve z času, ktorý strávi s týmito deťmi, vznikne legendárna rozprávka o deťoch, ktoré nechcú vyrásť.


Mohlo by vás zaujímať:Vždy šarmantný Richard Gere: VIDEO V týchto filmoch ho milujeme!


Moja ľavá noha (1989)

Dráma Moja ľavá noha je natočená podľa skutočného príbehu írskeho spisovateľa Christyho Browna, ktorý od narodenia trpí mozgovou obrnou a so svetom komunikuje pomocou ľavej nohy. Aj napriek tomu sa však naučil maľovať a písať. Snímka si vyslúžila päť nominácií na Oscara, z čoho aj dve na zlatú sošku premenila.

Capote (2005)

Film Capote predstavuje autora známeho diela Raňajky u Tiffanyho - Trumana Capota. Toho vo filme spoznávame ako už zabehnutého spisovateľa a dej sa skôr zameriava na to, čo viedlo k napísaniu jeho najznámejšieho románu Chladnokrvne. Štyri chladnokrvné vraždy autora zaujmú natoľko, aby dokonca s nájdenými vrahmi spravil detailné rozhovory. Pripojte si k napínavému deju skvelého Philipa Seymoura Hoffmana, ktorý si za svoj výkon odniesol Oscara, a výsledok je viac ako geniálny.


Mohlo by vás zaujímať:NAJ filmové dvojice, ktoré milujeme: Nájdete medzi nimi tú svoju?


Bright Star (2009)

Ak sa chcete čo-to dozvedieť o jednom z najdôležitejších lyrikov histórie, nemali by ste obísť cenami ovenčený film Bright Star s výborným hereckým obsadením. Ponúka totiž príbeh tajnej lásky medzi mladým básnikom Johnom Keatsom (Ben Whishaw) a jeho múzou a neskôr aj snúbenicou Fanny Brawneovou, ktorú stvárnila Abbie Cornish. Tá bola prvou herečkou na konkurze, no na výsledok si musela počkať celý mesiac. Mimochodom, Keats sa počas života nedočkal uznania, jeho dielo ocenili až po smrti.

Zamilovaný Shakespeare (1998)

V tomto filme sa síce historických faktov tvorcovia dotkli skutočne len voľne, no aj tak sa ako romantická komédia teší veľkej popularite u divákov aj kritikov. V roku 1999 doslova ovládol odovzdávanie Oscarov. Shakespeare sa v príbehu morí s nedostatkom inšpirácie, čo sa zmení, keď stretne krásnu Violu. Ich vzťah ale rozhodne nebude jednoduchý.


Mohlo by vás zaujímať:Príbehy rovnaké, no scenáre a dojem iný: Toto sú remaky obľúbených Disney filmov


Sylvia (2003)

Aj svetová poetka Sylvia Plath si vyslúžila vlastný film, a to nielen vďaka svojej tvorbe, ale aj neľahkému životu. Trpela depresiami, čo ju ako tridsaťročnú priviedlo k samovražde. V tejto dráme uvidíte Sylviu (Gwyneth Paltrow) ako študentku vysokej školy, ktorá sa zamiluje do básnika Teda Hughesa. Skutočná dcéra týchto dvoch autorov však odmietla spolupracovať s tvorcami tohto filmu a verejne sa od neho dištancovala.

Vášeň a cit (2007)

Talentovaná autorka románov Jane Austen priniesla čitateľom mnoho známych romantických príbehov. Sama si prežila s Tomom Lefroyom (James McAvoy) vlastné milostné dobrodružstvo, ktorým sa údajne inšpirovala aj pri tvorbe svojich najväčších románov. Práve tento príbeh ponúka film Vášeň a cit, v ktorom si hlavnú hrdinku zahrala Anne Hathaway.

Viac o téme: CapoteHľadanie Krajiny - NekrajinyMoja ľavá nohaBright StarVášeň a cit
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu