Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudské stroje, tajné experimenty a napínavé zvraty: TOP filmy o umelej inteligencii

(Zdroj: Photo © 2004 20th Century Fox Film Corporation)

Sci-fi film je to pravé miesto, kde sa môžu tvorcovia rozličných žánrov vyblázniť. Vkladajú do nich vlastné myšlienky, príbehy, a aj to, ako bude vyzerať budúcnosť. Ak máte radi filmy o umelej inteligencii, ktorá v súčasnej dobe už nepatrí len do sci-fi, tieto tipy sú pre vás.

Ja, robot

Zoznamo filmoch o umelej inteligencii otváraakčná drámaJa, robot s obľúbeným Willom Smithom. Píše sa rok 2015... Chicago.Neďaleká budúcnosť, v ktorej sú roboti prirodzenou súčasťou ľudského života.Hlavná postava detektív Del Spooner (Will Smith) začne vyšetrovať podozrivé úmrtiesvojho dlhoročného priateľa doktora Milesa Hogenmillera.Podľa všetkých spáchal samovraždu, ale Spooner verí, že za vraždou stojí robot, čo je pre ostatných absolútne nepochopiteľné a smiešne.Aj napriek tomu sa s pôvabnou psychologičkou Susan Calvin pustí do vyšetrovania a podivné udalosti na seba nenechajú dlho čakať.

Ex Machina

Caleb (Domhnall Gleeson) mal neuveriteľné šťastie. Vo firemnej súťaži vyhral hlavnú cenu, týždňový pobyt na horskej chate svojho zamestnávateľa, geniálneho vedca Nathana (Oscar Isaac). V okamihu keď uprostred pustiny vyskočí z vrtuľníka, ktorý ho na miesto dopravil, dôjde mu, že na tento týždeň len tak nezabudne. Lenže ani najbujnejšia fantázia by ho nedokázala pripraviť na to, čo ho čaká v supermodernej stavbe pripomínajúcej protiatomový bunker. Prvotný ostych zaženie Nathanov priateľský prístup. Potom sa však zoznámi s Avou (Alicia Vikanderová).

U priateľskéhodievčaťas krásnou tvárou len drôty vedúcejej priesvitným telom prezrádzajú, že je v skutočnosti unikátnym technologickým experimentom.Jeho súčasťou sa práve stal aj Caleb.Jeho úlohou je prostá interakcias Avou, ktorú Nathan starostlivo pozoruje a zaznamenáva a testuje tak možnosti umelej inteligencie.Dokáže byť Ava natoľko "ľudská", že Caleb zabudne, že komunikuje s robotom? Dokáže v ňom prebudiť nejaké city? Caleb s Avinoupomocou však zistí, že Nathan mu o svojom výskume nepovedal zďaleka všetko.

Umelá inteligencia (The Machine​)

Británia je uprostred studenej vojny s Čínou a jej ministerstvo obrany pracuje na vývoji robotického vojaka. Keď sa bojový stroj vymkne kontrole a dôjde ku krviprelievaniu, šéf vývojárskeho tímu povolá na pomoc expertku na oblasť umelej inteligencie. Ich vzťah čoskoro začne prekračovať puto rýdzo pracovné a práve vtedy sa veci začnú komplikovať. Nezávislý dystopický thriller z blízkej budúcnosti mieša romantiku s politikou a hrdo sa hlási k tradícii science fiction, kde sú myšlienky dôležitejšie ako špeciálne efekty. Efektívne minimalistický film originálne sa dotýkajúci otázky, čo odlišuje človeka od stroja, stojí na atmosfére a podmanivej práci so zvukom a hudbou.

Morgan

Vnútri odľahlom, prísne tajnom laboratóriupracuje skupina vedcov na experimente, ktorý by mohol znamenať ďalší krok v evolúcii človeka.Keď ale predmet experimentu - umelo vytvorený "človek" (Anya Taylor-Joy) - spustí reťazec desivých udalostí, vedci sa musiarozhodnúť, či je význam objavu taký, aby prevážil aj nebezpečenstvo s ním spojené.

A.I. Umelá Inteligencia

Zoznam uzatvára trhák od Stevena Spielberga. Snímka je oblízkej budúcnosti, o dobe, keď prírodné zdroje pomaly dochádzajú a technológie naopak nezadržateľne expandujú. Vyvinutí roboti sa starajú o uspokojenie všetkých potrieb svojich majiteľov, ale je tu jedna výnimka.Je toláska, tá posledná hranica, ktorú ešte stroje nedokázali prekonať.

Výskumníci z firmy Cybertronics Manufacturing sú prvými, kto zostrojí robota, ktorý je naprogramovaný k láske. Volá sa David a je pokusne adoptovaný manželským párom, ktorého dieťa v umelom spánku čaká, až sa vyvinie sérum na smrteľnú chorobu, ktorou trpí. David by nimi mal byť vychovávaný v láske a starostlivosti okolia, ktoré by sa k nemu v rámci výskumu malo správať ako k vlastnému dieťaťu. Lenže dôjde k udalostiam, ktoré všetky plány raz navždy rozmetajú na kúsky...

Viac o téme: JaRobotUmelá inteligenciaA.I. Umelá inteligenciaEx Machina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu