Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepríjemný pocit a dávka strachu: VIDEO Film nemusí byť horor, aby dokázal vydesiť

Natalie Portmanová v Čiernej Labuti
Natalie Portmanová v Čiernej Labuti

Máte chuť sa báť? Nemusíte však vždy siahať po hororoch. Nasledujúce filmy síce podľa popisu a zaradenia do žánru nie sú horormi, no môžu byť poriadne desivé.

Black Swan (2010)

Film Čierna labuť je síce žánrovo zaradený ako mysteriózna dráma či triller, no dokáže navodiť veľmi nepríjemné pocity, dokonca porovnateľné s hororovou situáciou. Neuveriteľne talentovaný režisér Darren Aronofsky vytvoril veľmi znepokojujúci film, v ktorom si hlavnú hrdinku, svetovú balerínu, zahrala Natalie Portman. Vďaka jej dokonalému výkonu boli desivé scény desivejšie a úzkosť silnejšia. Stačilo len vidieť, ako si vytrháva perie...


Mohlo by vás zaujímať:Vrahovia ako inšpirácia: Tieto filmy vznikli podľa skutočných prípadov


Duel (1971)

Fantastický Steven Spielberg tvoril zaujímavé kúsky ešte skôr, ako sa stal legendou. Jeden z jeho prvých kúskov priniesol príbeh obchodného cestujúceho Manna. Keď raz cestuje na poradu so šéfom, tak sa za ním na ceste objaví kamión s tajomným vodičom. Ten ho začne prenasledovať a usiluje sa ho odpratať z cesty. Z obyčajnej cesty sa tak stáva boj o život. Perfektný Weaver v hlavnej úlohe v spojení s dokonale vytvoreným napätím a atmosférou úzkosti a strachu je jednoznačne kvalitná kombinácia. A mnohé horory by Duelu mohli závidieť.

Sedem (1995)

Režisér David Fincher si vzal sedem hriechov a postavil na nich sedem vrážd. Po brutálnom vrahovi pátra Morgan Freeman ako detektív Somerset a Brad Pitt v úlohe nováčika Millsa. Šialený vrah si pre vyšetrovateľov pripravil hneď niekoľko nepríjemných prekvapení. Temná kriminálka s depresívnym podtónom vytvorila situácie, v ktorých budete pociťovať strach i úzkosť.


Mohlo by vás zaujímať:Temná inšpirácia z filmov: Tieto horory sa stali desivou skutočnosťou


Take Shelter (2011)

Mike Nichols vytvoril film, ktorý ľahko spôsobí divákom nespavosť. Nie však kvôli strašidlám či monštrám, ale kvôli bežným a jednoduchým strachom. Psychologická dráma ponúka príbeh Curtisa, ktorý žije v Ohiu s manželkou a nepočujúcou dcérou. Začnú ho však sužovať nočné mory o smrtiacom daždi, kvôli čomu začne na záchranu svojej rodiny stavať podzemný bunker. Čo je na tom skutočné a čo sen, sa dá hádať len veľmi ťažko. V každom prípade si však s Curtisom prežijete poriadne psychické peklo.


Mohlo by vás zaujímať:Deti zo známych hororov: Vtedy poriadne desivé a teraz? Takýto majú život


Buried (2010)

Aj príbeh Paula Conroya (Ryan Reynolds), amerického dodávateľa pracujúceho v Iraku, je poriadne desivý. Z dôvodov, ktoré nechápal, bol unesený a zaživa pochovaný v drevenej krabici. Jedinou jeho záchranou môže byť mobil, no čo z neho, keď nevie, kde sa nachádza. Režisér Rodrigo Cortes veľmi schopne využil strach diváka z uzavretých priestorov. Paul sa takmer nemôže hýbať, pocit úzkosti a paniky sa stupňuje. No nič príjemné to teda nebude.

Viac o téme: SedemČierna labuťDuelBuriedTake Shelter
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu