Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Úžasné technológie či dystopický svet: Toto sú najlepšie filmy odohrávajúce sa v budúcnosti

Avatar
Avatar (Zdroj: SITA/AP Photo/20th Century Fox, File)

Budúcnosť odjakživa fascinovala filmových tvorcov. Každý z nich sa rozhodol priniesť odlišný pohľad na to, ako bude svet vyzerať o niekoľko (desiatok či stoviek) rokov. My sme si pre vás pripravili výber tých najlepších. Pripomíname, že niektoré z filmov sú staršieho dáta, čo znamená, že síce zobrazujú obdobie, ktoré sme už prežili (napríklad Vesmírna Odysea), no v čase vzniku išlo o značne vzdialenú budúcnosť, niekedy dokonca až 40 rokov.

2001: Vesmírna Odysea (1968, odohráva sa v roku 2001)

Počiatky ľudstva, dobývanie vesmíru, cesta do nekonečna, tajomný monolit a koniec, ktorý je len začiatkom.Toto majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka, inšpirované poviedkou klasika sci-fi žánru Arthura C. Clarka, vyvolalo v dobe svojho uvedenia do kín priam masovú hystériu a takmer okamžite sa zaradilo medzi najlepšie diela filmovej histórie. Diváci po celom svete boli ohromení vizuálnou stránkou filmu, ktorá bola však len jedným z mnohých prostriedkov, ako ľuďom sprostredkovať neopakovateľný zážitok presahujúci medze nášho chápania.

2001: A Space Odyssey ešte ani dnes nestratila nič zo svojej sily - kladie otázky, no nedáva odpovede, opisuje, no nevysvetľuje, desí, ale aj udivuje a núti k zamysleniu. Existujú mnohé protichodné články a publikácie venujúce sa jej posolstvu, no len jediný názor je ten správny - vlastný. Ste pripravení na cestu?

12 opíc (1995, odohráva sa v roku 2035)

V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. 10% preživších sa presťahovalo pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný a pre ľudí smrteľný. V roku 2035 je odsúdený James Cole (Bruce Willis) vybraný ako nedobrovoľný dobrovoľník pre dôležitú misiu - ísť do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine "Armáda 12 opíc", pravdepodobným strojcom vírusu.

Lenže Cole chybou odlieta do 1990, kde ho zavrú a pošlú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová (Madeleine Stowe) mu samozrejme neverí ani slovo, ale jej vedecké zmýšľanie je značne otrasené, keď na istú dobu Cole zmizne zo zavretej cely a potom sa opäť objaví v jej dobe, postrelený projektylom z 1. svetovej vojny.

Interstellar (2014, odohráva sa v roku 2061)

Píše sa rok 2061. Zem sužuje sucho a hladomor, dochádzajú základné potraviny a planéta čelí prudkým zmenám klímy. Ľudskej rase hrozí vyhynutie. Tomu by však mohol zabrániť záhadný objav v oblasti výskumu časopriestoru, vďaka ktorému má ľudstvo možno šancu na záchranu. Skupina vedcov sa musí vydať mimo našej slnečnej sústavy a pokúsiť sa nájsť pre ľudské pokolenie planétu, na ktorej bude môcť žiť.

Jedna z najkrajších herečiek histórie: V 18-tich spôsobila svojou nahotou filmovú revolúciu

Posádka lode Endurance mieri do medzigalaktického neznáma, do miest, kam sa ešte nikto pred nimi nedostal. Pilota Coopa (Matthew McConaughey) čaká zásadné rozhodnutie - bude sa musieť rozhodnúť medzi tým, či ešte uvidí svoje deti, alebo sa pokúsi zachrániť budúcnosť ľudstva.

Ja, robot (2004, odohráva sa v roku 2035)

Will Smith, v hlavnej úlohe tohto akčného thrilleru, ktorý je inšpirovaný zbierkou krátkych poviedok Isaaca Asimova, natočil režisér Alex Proyas. V roku 2035, sú roboty súčasťou každej domácnosti a ľudia im dôverujú, okrem jedného trochu paranoidného detektíva Del Spoonera (Will Smith), ktorý je presvedčený, že zločin, ktorý práve vyšetruje, spáchal robot. Vyšetrovanie ho privediek objaveniu desivej hrozby pre ľudskú rasu.

Spoločne s psychologičkou Susan Calvin (Bridget Moynahan) vyšetrujú smrť doktora Milesa Hogenmillera, vedca, ktorý pracoval s robotmi pre U. S. Robotics. Dôvod smrti bola samovražda, no Spooner je presvedčený, že vedca zavraždil robot. Ale 3 zákony robotiky určujú, že takáto udalosť je nemožná.

Avatar (2009, odohráva sa v roku 2148)

Novoobjavená planéta Pandora je mierumilovné miesto s obyvateľstvom Na´vi, žijúcim v súlade s čarokrásnou vegetáciou planéty. Posádka vyslaná zo Zeme na svojej prieskumnej misii objaví na Pandore aj veľmi cenný minerál, ktorý by mal na Zemi nevyčísliteľnú hodnotu. Pobyt na Pandore je však pre človeka možný až po vytvorení genetického dvojníka, hybrida avatara, ktorý, môže byť ovládaný psychikou oddelenou od ľudského tela a fyzicky zodpovedá pôvodnému obyvateľstvu Pandory.

Erotické scény, pri ktorých vám ostane rozum stáť: VIDEO Takto to nemalo byť!

Na náročnú misiu vyberú okrem iných aj Jakea Sullyho (Sam Worthington), bývalého námorníka, ktorý zostal po svojej poslednej misii paralyzovaný od pása nadol. A práve šanca opäť chodiť ho nadchla natoľko, aby sa do programu Avatar prihlásil.Aj keď sa zdá, že po počiatočnej nedôvere miestnych obyvateľov sa posádke podarilo adaptovať a získať aj priestor pre diplomatickú misiu, Pandorčania sa rozhodne nehodlajú nechať kolonizovať. Všetko tak pomaly spejek tvrdému boju.

Viac o téme: AvatarInterstellar2001: Vesmírna Odysea12 opícJa robot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu