Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chýba vám stará dobrá romantika? Siahnite po svojských symboloch lásky! VIDEO Nostalgii sa nevyhnete

(Zdroj: Youtube)

Každý z nás má občas chuť na trochu starej dobrej romantiky. Vo väčšine ide o klišé, ale nie je od veci si občas pozrieť aj niečo pekné. V dnešnom rýchlom svete preplnenom zlých správ a nešťastí je pekné udržať si nádej. Dnes je romantika vo filmoch iná, ako bola kedysi. Často im chýba hĺbka a originálny nápad. A určite nemajú taký nádych, aký mali v minulosti. Ak máte chuť na trochu nostalgie, nech sa páči...

Keď Harry stretol Sally (1989)

Stretli sa náhodou. Spojila ich spoločná cesta do New Yorku. Niekoľkohodinová debata ich priviedla k tomu, že priateľmi sa nestanú. Prešlo pár rokov a stretli sa znova. A o niekoľko rokov znova. Zrazu sa stali priateľmi a hovorili spolu o všetkom. Stalo sa to, čo nečakali. Prepadli hlbokému citu, ktorý ich rozoštval, no nakoniec si uvedomili, že sú jeden pre druhého stvorený. V romantickej komédii hviezdi mladučká Meg Ryan a skvelý Billy Crystal. Ak si chcete oddýchnuť pri starej dobrej romantike, tento film je pre vás ideálny.

Smrť jej pristane (1992)

Goldie Hawn, Bruce Willis a Meryl Streep sa predstavili tak, ako ich nepoznáte. V tak trochu svojskej romantickej komédii hviezdili dnes už stálice Hollywoodu. Robert Zemeckis predstavil odvážny,vtedy priam futurálny, nápad. Helen a Madeline sa dlhé roky nenávidia. Helen ukradla svojej dávnej priateľke a neskôr sokyni muža. Dohromady ich zvedie elixír večnej mladosti. Nakoniec si všetko po bitke vysvetlia a snažia sa dať elixír aj Ernestovi. Bohužiaľ, nie všetko vyjde podľa ich predstáv.

Manhattan (1979)

Woody Allen je proste klasik. Za roky tvorby má na konte desiatky filmov. Možno sú pre niekoho známe iné veci, no dovolím si tvrdiť, že Manhattan je romantickou čiernobielou klasikou. K tomu všetkému ide o poctu New Yorku. Jednoduchý príbeh o láske a vzťahoch s nezameniteľným scenárom sa určite zapíše do vašich sŕdc. Ak ste tento film nevideli, je na čase, aby ste to zmenili. Isaac a Mary prežívajú lásku, aj keď im to nie je súdené. Vďaka ich vzťahu si uvedomia, čo je pre toho druhého to pravé. Jedinečné zábery, priam geniálne herecké obsadenie a skvelé dialógy sú zárukou dobre stráveného večera pri kvalitnej kinematografii.

Madisonské mosty (1995)

Clint Eastwood je nielen dobrý herec, ale aj skvelý režisér. Presvedčil nás o tom nie raz. Inak tomu nebolo ani v snímke Madisonské mosty, kde sa v hlavnej úlohe predstavil s vynikajúcou Meryl Streep. Príbeh dávnej lásky a krátkeho, no intenzívneho romániku prekvapí deti Francescy až po jej smrti. V jej závete totiž deti žiada, aby jej popol rozsypali pri Rosemanovom moste, rovnako ako popol Roberta, ktorého závet nájdu medzi jej vecami. Retrospektívny príbeh o dávnom vzplanutí dvoch ľudí rieši obrovskú dilemu. Má Francesca opustiť rodinu alebo zostať? Krásny a smutný príbeh sa Eastwoodovi naozaj podaril.

Thelma a Louise (1991)

Aj toto je príbeh lásky, aj keď inej, tej sesterskej. Thelma a Louise sú priateľky, ktoré sa jedného dňa rozhodnú vydať sa na výlet autom. Kým Thelma uteká od svojho despotického manžela, Louise uteká od života, ktorý ju neuspokojil. Ridley Scott v dráme zachytil príbeh dvoch kamarátok, ktorých spoločná cesta sa zvrtla. Všetci si mysleli, že sa nakoniec vrátia, no osud im pripravil inú cestu... Aj keď si určite poviete, že toto nie je romantická komédia, ako sa patrí, zrejme nebudem súhlasiť. Láska má mnoho podôb a puto medzi priateľkami je spolu s ich príbehom určite filmom na upršaný zimný večer.

Cez palubu (1987)

Zrejme neexistuje väčší symbol romantiky ako snímka Cez palubu. Zahrali si v nej Goldie Hawn a Kurt Russell. Bohatá panička Goldie padne jedného dňa cez palubu svojej luxusnej lode a stratí pamäť. Navždy jej to zmení život. V nemocnici ju nájde mladý tesár Dean, ktorému odmietla vyplatiť odmenu. Pracoval totiž u nej na lodi. Rozhodne sa jej pomstiť a povie jej, že je to jeho žena. Nakoniec však Joanna príde na to, kto vlastne je a vráti sa k svojmu starému životu. Srdcu však nerozkážeš. Obaja sa do seba časom zamilovali. Nielen na plátne, ale aj v skutočnom živote. Goldie Hawn a Kurt Russell sú odvtedy spolu už vyše tridsať rokov... A k svojej láske nepotrebujú žiadny papier.

Bezsenné noci v Seattli (1993)

Toma Hanks a Megy Ryan boli jedným z najobľúbenejších romantických párov z minulého storočia. V časoch, keď neboli romantické komédie otrepané a nápady boli originálne, vznikol film Samotár v Seattli. Tom Hanks sa ako Sam spamätáva zo smrti svojej manželky. Paradoxne ho z toho dostane jeho malý syn. Zavolá do rádia a prinúti otca, aby prehovoril do éteru a našiel si novú priateľku. Okrem tisícok žien ho započuje aj Annie (Meg Ryan) a okamžite ju okúzli. Muž presvedčený o moci lásky a praktická novinárka si nájdu spoločnú cestu. Film bez rozpakov a s humorom ukazuje, aký môže byť osud. Ak ste si súdení, nakoniec sa aj tak stretnete. Je jedno kedy a kde...

Viac o téme: Meryl StreepBruce WillisTom HanksMeg RyanGoldie HawnKeď harry stretol Sally
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu