Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Natočil Sociálnu sieť, Sedem či Klub bitkárov: David Fincher oslavuje, toto ste o ňom nevedeli

Klub bitkárov Zobraziť galériu (2)
Klub bitkárov (Zdroj: 20th Century Fox)

David Fincher právom patrí medzi hollywoodsku režisérsku špičku. Dá sa povedať, že nenatočil vyslovene zlý film a jeho projekty sú vždy svojsky výnimočné, čím sa dajú jednoducho odlíšiť od ostatných snímok. Slávny režisér oslavuje 58 rokov. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, pod aké pecky sa už stihol Fincher podpísať.

David Fincher sa narodil 28. augusta 1962 v Denveri. Jeho mama Claire Mae bola sestrička v inštitúcii, ktorá sa starala o drogovo závislých a otec Howard Kelly Fincher pracoval ako šéf slávneho magazínu Life pod menom Jack Fincher. Keď mal Fincher dva roky, rodina sa odsťahovala do San Anselma v kalifornskej Marin County. Ako tínedžer sa presťahoval do Ashlandu, kde aj zmaturoval na Ashlandskej strednej. 

Osudové osmičky

Prvý zásadný zlom v jeho živote prišiel v momente, keď v kine videl film Butch Cassidy a Sundance Kid. Mal vtedy iba osem rokov, no ani to mu nezabránilo v tom, aby si zaobstaral prvú 8 mm kameru. Takto začal nakrúcať svoje drobné prvotiny. Fincher sa úplne vyhol filmovej škole a zohnal si manuálnu prácu vo firme Johna Kortyho Korty Films. 

David Fincher
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)

Tu je pamätný jeho výrok: „Nechodil som na filmovú školu, pretože som to nepotreboval. Čo je to réžia zistíte až po tom, čo sa začne stmievať a vy máte ešte stihnúť natočiť tri scény.“ Keď mal 18 rokov, zazvonil u svojho suseda a vypýtal si u neho prácu. Nie je náhoda, že išlo o Georgea Lucasa, otca Star Wars. Zamestnal sa v Industrial Light & Magic v 1980, kde pracoval na produkcii filmov Twice Upon a Time, Hviezdne vojny VI - Návrat Jediho a Indiana Jones a chrám skazy.

Reklamy a videoklipy

V roku 1984 odišiel z ILM a natočil reklamu pre American Cancer Society, ktorá zobrazovala plod ako fajčí cigaretu. Toto rýchlo upútalo na Finchera pozornosť producentov z Los Angeles a dali mu šancu natočiť dokumentárny film The Beat of the Live Drum s muzikantom Rickom Springfieldom v 1985. Ďalej natočil reklamné spoty pre Revlon, Converse, Nike, Pepsi, Sony a Levi's, neskôr začal točiť aj videoklipy, ktoré označoval za budúcnosť zábavného priemyslu. 

Návrat dvoch hercov do úlohy Batmana, ale aj ukážka nového: TOTO plánuje najbližšie roky DC

V roku 1986 preto založil vlastnú spoločnosť Propaganda Films, ktorá zamestnáva režisérov reklám a hudobných videoklipov. V tomto období natočil množstvo klipov, medzi inými napríklad Paul Abdul, Billy Idol alebo Aerosmith. Najznámejšie sa ale stali videá pre Madonnu. Za ne získal aj cenu MTV Music Video Award. Šesť jeho videoklipov sa dokonca umiestnilo medzi 100 najlepšími videoklipmi podľa MTV.

S Votrelcom mu to nevyšlo

Fincher vždy túžil režírovať sci-fi. Preto hneď kývol na ponuku natočiť tretieho Votrelca. Nič však nešlo podľa predstáv. Štúdio mu do nakrúcania sústavne zasahovalo a celý konflikt vyústil v jeho odstúpenie od projektu. Po tejto skúsenosti sa Fincher vrátil do sveta reklám a hudobných klipov. Pre Rolling Stones režíroval slávny videoklip Love Is Strong, za ktorý dostal aj Grammy.

Zásadný zlom v jeho kariére prišiel po tom, ako sa mu do rúk dostal scenár k filmu Sedem. Výhodou bolo, že nešlo o žiadnu sériu ani očakávaný film, takže sa mohol tešiť z príjemnej slobody pri točení. Za tento ponurý, depresívny thriller o dvojici detektívov vyšetrujúcich sériu brutálnych vrážd si nakoniec vyslúžil uznanie od filmových kritikov.

Legendárne filmy, na ktoré sa nedá zabudnúť

Potom sa už naplno rozbehla jeho kariéra a my sme sa mohli radovať z takých nezabudnuteľných filmov, ako napríklad Hra, Klub bitkárov, Zodiac či Podivný prípad Benjamina Buttona. Za posledný spomínaný si vyslúžil svoju prvú nomináciu na Oscara. V roku 2010 prichádza do kín snímka Sociálna sieť, ktorá spôsobila vo svete obrovský ošiaľ a získala si uznanie množstva kritikov. Prišla aj druhá nepremenená nominácia na Oscara.

V Románe pre ženy hviezdila pred 15 rokmi: FOTO Neuveriteľné! Po troch deťoch vyzerá fantasticky

Jeho posledným filmom je snímka Stratené dievča z roku 2014. Odvtedy sa venoval len seriálom, konkrétne svojmu obľúbenému projektu Mindhunter. Niektoré epizódy režíroval, na ostatných sa podielal ako producent. Ešte tento rok by sme sa ale na Netflixe mali dočkať premiéry snímky Mank. Pôjde o jeho prvé čiernobiele dielo, ktoré mapuje vznik legendárneho filmu Občan Kane. Scenár napísal ešte jeho otec a všetci hovoria, že ide o fantastický projekt, tak uvidíme, čo nás nakoniec v októbri čaká. 

Viac o téme: RežisérSedemDavid FincherKlub bitkárov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu