Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kinári sú na kolenách: Sály po celom svete zatvárajú, takmer 50-tisíc ľudí skončilo bez práce

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Photo by Kilyan Sockalingum on Unsplash)

Britská spoločnosť Cineworld kvôli dopadom šírenia nového koronavírusu dočasne uzavrie všetky svoje kiná v Spojených štátoch a Británii. Firma uviedla, že bez práce tak nateraz zostane až 45-tisíc ľudí. Akcie podniku krátko po začatí obchodovania na londýnskej burze strácali viac ako polovicu svojej hodnoty, než straty zmiernili asi na 35 percent.

Cineworld bojuje o prežitie kvôli negatívnym dopadom, ktoré má koronavírusová kríza na filmový priemysel. Spoločnosť je druhým najväčším prevádzkovateľom kín na svete a prostredníctvom svojej divízie Cinema City pôsobí aj v Českej a Slovenskej republike. Firma od štvrtka uzavrie svojich 536 kín Regal v USA a 127 kín Cineworld a Picturehouse v Británii. "Cineworld bude ďalej pozorne sledovať situáciu a bude v príslušnom čase informovať o budúcich plánoch na obnovenie aktivít na týchto trhoch," uviedla dnes spoločnosť.

Sestra z psychiatrie, biohackeri i ruská cárovná: Týchto 5 seriálov si nenechajte ujsť

Na plán firmy uzavrieť kina v USA a Británii už cez víkend poukazovali zdroje agentúry Reuters a spoločnosť v nedeľu potvrdila, že o tomto kroku uvažuje. Podľa nedeľníka The Sunday Times firma napísala britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi aj ministrovi kultúry Oliverovi Dowdenovi. Okrem iného upozornila, že sektor prestáva situáciu ekonomicky zvládať.

Gigantická strata

Svojim investorom podnik v septembri oznámil, že ak bude nútený znovu zavrieť kina, bude zrejme potrebovať aj ďalšie financie. V prvom polroku Cineworld vykázal stratu 1,64 miliardy dolárov po zisku 140 miliónov dolárov pred rokom.

Kiná Cineworld sa po plošných karanténách začala znovu otvárať v júli. Terajšiemu rozhodnutiu o uzavretí kín v USA a Británii predchádzali odklady očakávaných filmových premiér. Ďalší niekoľkomesačný odklad napríklad v piatok oznámili producenti snímky o Jamesovi Bondovi Nie je čas zomrieť. Novo je premiéra naplánovaná až na začiatok apríla budúceho roka. Film sa mal pôvodne začať premietať už tento rok v apríli, kvôli pandémiu ale bol na jar termín preložený na november.

Viac o téme: KoronavírusCineworldPandémia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu