Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový netradičný seriál nie je pre každého: Fotografovanie mŕtvych bolo ale úplne bežné

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Epic Drama)

Dali by ste si na nočný stolík alebo zavesili si na stenu v chodbe fotografiu svojho mŕtveho príbuzného? Znie vám to podivne a možno až trocha úchylne ako nám? Potom vás možno prekvapí, že na konci 19. storočia vo viktoriánskom Anglicku to bolo úplne bežné.

Portréty čerstvo mŕtvych príbuzných – a to  nie len tých, ktorí zomreli prirodzene na starobu, ale aj malých detí, si ľudia nechávali vyhotoviť možno aj pre to, aby na týchto príbuzných mali nejakú spomienku. Fotografovanie v tej dobe bolo pomerne drahou záležitosťou a nie dostupnou ako v dnešnej dobe, kedy vám stačí vytiahnuť smartphone.

Každá doba má svoje zvláštnosti

Preto niektorí boli ochotní svoje financie obetovať na fotografiu až vo chvíli, keď si uvedomili, že majú na to naozaj poslednú možnosť. A stručne povedane, mŕtvi sa nehýbu. Takže tamojší fotografi nemali aspoň problém s pomalou uzávierkou, ktorá trápila ich fotoaparáty. A vlastne aj živí portrétovaní v tej dobe pôsobili strnulo takmer ako mŕtvi, pretože sa nemohli niekoľko minút hýbať, aby ich fotografia nebola rozmazaná.

Nový netradičný seriál nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Epic Drama)

Mŕtve deti bývali obliekané do najlepších šiat, usádzané na stoličky so svojimi hračkami a dokonca s nimi niekedy pózovali ich živí súrodenci alebo rodičia. Každá doba má skrátka svoje zvláštnosti a to, čo sa nám môže zdať brutálne, bolo v tej dobe celkom normálne a bežné.

Netradičná detektívna zápletka

Slovenskí diváci si budú môcť už čoskoro pozrieť seriál, ktorý sa touto netradičnou, originálnou témou zaoberá. A to dokonca z pohľadu fotografa. Sleduje príbehy dvoch mužov, Brocka Blennerhasseta a jeho asistenta Conalla Molloye, a tiež netere prvého z nich, Nancy Vickersovej. Blennerhasset sa po nútenej prestávke spôsobenej nehodou snaží oživiť svoje podnikanie a na začiatku sa mu to aj vcelku darí.

Príbeh sa odohráva v írskom Dubline v roku 1880 a ponúkne divákom aj skvelé originálne dobové zábery.  K obrazovke však pripúta všetkých netradičná detektívna zápletka. Blennerhassetovému tímu sa do práce začne miešať vrah, ktorý sa rozhodol, že posmrtným fotografiám trochu „pomôže“. Nefotí ľudí deň alebo dva po smrti, ale priamo v ich smrteľnej agónii. Fotograf s jeho partiou spolu s detektívom Frederickom Reganom z kráľovského hradu v Dubline tomu musia prísť na kĺb a vraha, ktorý nie len ohrozuje ich podnikanie, ale aj životy, musia čím skôr zastaviť.

Herci zo známeho seriálu

Do hlavných rolí boli obsadení skúsení herci napríklad zo seriálu Hry o tróny alebo Čierneho zrkadla: Michael Smiley, Kerr Logan, Eileen O‘Higgins, Aidan O‘Hare či Jimmy Smallhorne. Scenár má na starosti John Morton, ktorý sľubuje divákom temnú zábavu s patričnou dávnou napätia.

Nový netradičný seriál nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Epic Drama)

Šesťdielny detektívny seriál Fotografie mŕtvych si môžete pustiť na televíznej stanici Epic Drama vždy v piatok od 16. októbra o 21:00.

Viac o téme: Fotografie mŕtvych
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu