Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbený seriál vznikol pred 40 rokmi: Naša princezná zožala úspech aj v Japonsku

(Zdroj: Youtube)

Rozprávkový seriál Arabela, ktorého prvý diel zaradila Československá televízia do programu 25. decembra 1980 počas vianočných sviatkov, zaujal všetky generácie - malých i veľkých. Dielo z tvorivej dielne režiséra Václava Vorlíčka a scenáristu Miloša Macourka malo spletitý príbeh, hviezdne herecké obsadenie a veľa trikov.

Arabela bola už veľakrát reprízovaná a vždy si našla ďalších divákov. Dostala sa aj do sveta, sledovať ju mohli v Južnej Kórei, Austrálii alebo Japonsku.

Arabela vznikla na objednávku západonemeckej stanice WDR v Kolíne nad Rýnom a nakoniec mala dve série - celkom 39 dielov. V prvých 13 epizódach z roku 1979 stvárnila hlavnú úlohu vtedy devätnásťročná Slovenka Jana Nagyová. Do češtiny ju nadabovala Libuše Šafránková, s ktorou Vorlíček na princeznú pôvodne počítal. V roku 1993 sa potom vysielala ďalšia, už menej úspešná séria Arabela sa vracia, v ktorej si titulnej úlohe zahrala mladšia sestra Šafránkovej - Miroslava.


Mohlo by vás zaujímať: Princov z našich rozprávok zbožňujeme: Od natáčania však ubehli už roky!


Pôvodný seriál pritom nepôsobí práve dojmom, že sa natáčal koncom 70. rokov v socialistickom Československu. Vladimír Dlouhý (ako Petr Majer) mal na svoju dobu až príliš dlhé vlasy, Majerovci tiež miesto v paneláku bývali v buržoáznej vile. Československá televízia potrebovala valuty a Nemci ich do natáčanie hodlali dať pod jednou podmienkou: západonemecký divák nesmie poznať, že sa príbeh rodiny odohráva za hranicami, a tým menej za tými východnými.

Jednej zo seriálových postáv, čarodejníkovi Rumburakovi, dali Vorlíček s Macourkom následne priestor aj v samostatnom filme nazvanom jednoducho - Rumburak (1985). Diváci mali totiž negatívneho hrdinu premieňajúceho sa v krkavca dosť v obľube, čo bola aj zásluha Jiřího Lábusa. Toho rola čarodejníka preslávila aj v zahraničí: "Na dovolenke v Grécku na mňa recepčné ukazovala, ako že krútia prsteňom, či som to ja. Tak som to teda odkýval," priznal Lábus.

Viac o téme: Arabela
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu