Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predsavzatia, ciele či silná motivácia: Týmito filmami skvele naštartujete nový rok

Záber z filmu Creed
Záber z filmu Creed (Zdroj: internet)

Schudnúť, nájsť si novú prácu či menej holdovať káve alebo cigaretám. Začiatok nového roka zo sebou prináša množstvo predsavzatí či nových cieľov, ktoré chceme v priebehu najbližších 365 dní dosiahnuť. Začať však rozhodne nie je jednoduché. Pripravili sme si pre vás výber filmov, ktoré vám pomôžu naštartovať motiváciu.

Čas prebúdzania (1990)

Snímka Čas prebúdzania je založená na rovnomennom knižnom titule Olivera Sacksa. Ten opisuje pravdivý príbeh doktora, ktorý na konci 60. rokov vyskúšal nový liek L-DOPA na Parkinsonovu chorobu a objavil jeho povzbudzujúce účinky pre pacientov, ktorí boli postihnutí epidémiou encefalitídy lethargicy a od tej doby boli (aj niekoľko desaťročí) v katatonické stave.

Umelecké nebo plače: Zomrel slávny herec a krstný syn Ernesta Hemingwaya... Jazdil na boboch aj rely

Podarí sa mu postupne "prebudiť" niekoľko pacientov. Ako prvého Leonarda, ktorý sa musí vyrovnať so zmenou sveta, ktorý kedysi poznal. Bohužiaľ však L-DOPA postupne stráca na účinku a Leonard sa vracia do katatonického stavu. Doktor Sacks (vo filme premenovaný na Sayera) sa musí vyrovnať s pocitom bezmocnosti a osamelosti.

Creed (2015)

Adonis Johnson nikdy nepoznal svojho slávneho otca, svetového šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda, ktorý zomrel ešte pred jeho narodením. Napriek tomu svoj pôvod nezaprie a box má v krvi, takže zamieri do Philadelphie, mesta, kde sa odohral legendárny súboj Apollo Creed vs. Rocky Balboa. Po svojom príchode Adonis vyhľadá Rockyho a požiada ho, aby sa stal jeho trénerom.

Rocky spočiatku odmieta, pretože ring je pre neho už len minulosť, ale postupne v Adonisovi objavuje silu a odhodlanie jeho otca Apolla, bývalého rivala a neskôr najbližšieho priateľa. A tak Rocky nakoniec súhlasí, že sa mladého boxera ujme, aj keď sám bojuje s oveľa nebezpečnejším súperom, než na akého kedy narazil v ringu. Adonis je pod Rockyho vedením na najlepšej ceste získať svoj vlastný titul, ale má okrem talentu aj srdce pravého bojovníka?

Ohnivé vozy (1981)

Britská biografická dráma režiséra Hugha Hudsona sa odohráva v roku 1924 na olympiáde v Paríži. Eric Liddel je zbožný kresťan, ktorý verí, že jeho atletický talent je dar od boha a že ak vyhrá zlatú medailu, bude to spôsob ako boha velebiť. Harold Abrahams je anglický žid, ktorý študuje na Cambridge. Sníva o sláve a o tom, že dokáže svojim antisemitský spolužiakom aj celému svetu, že židia nie sú podradnou rasa.

Filmový syn Jennifer Lopez po 18 rokoch: Zlatý chlapec je preč! FOTO Potetované telo a zelené vlasy

Ich pohnútky sú vznešené, záväzky absolútne a česť nepochybná. Obaja prinesú osobné obete, aby dosiahli svoj cieľ. A v priebehu udalostí, napriek všetkým prekážkam a osobným problémom, s ktorými musia bojovať, sa ukáže, že boj o víťazstvo s tak náročnými záväzkami a tak vysokými cieľmi je možno tou skutočnou odmenou. 

Brittany beží maratón (2019)

Britanny nemá život, ktorý by jej mal kto závidieť. Trpí nadváhou a na pohode jej nepridáva ani život s oveľa úspešnejšou spolubývajúcou. Britanny nežije zrovna zdravý život a ani prácu nemá takú, akú si predstavovala.

Jedného dňa si uvedomí, že sa chce niekam posunúť a rozhodne sa tak zmeniť celý svoj život. Jej hlavným cieľom je ubehnúť Newyorský maratón, ale začína si uvedomovať, že to nebude možné bez ďalších nutných zmien v jej živote. Príjmená oddychovka, ktorá vám ukáže, že nič nie je nemožné.

Bez strachu (1993)

Architekt Max prežil leteckú haváriu a dokonca pomohol zachrániť niekoľko ďalších cestujúcich vrátane jedného bábätka. Hoci je ostatnými považovaný za hrdinu, pre jeho osobný život má udalosť katastrofálne dôsledky. Akoby stratil nielen strach zo smrti, ale aj pud sebazáchovy. 

Legendárny Samuel L. Jackson oslavuje narodeniny: Jeho vek by mu tipoval len málokto!

Začína preto pokúšať osud riskantnými kúskami, prestáva si rozumieť s priateľmi aj rodinou a jeho manželstvo sa ocitá v kríze. Psychológ najatý leteckou spoločnosťou ho zoznámi s Carlou, ktorá síce nehodu prežila, ale prišla pritom o dvojročného syna, a jemu sa nedarí dostať ju z dlhodobého šoku. Môže ľuďom, ktorých vážne psychicky poznamenala tragédia, nejako pomôcť stretnutie?

Tajný život Waltera Mittyho (2013)

Walter Mitty, nesmelý a večne snívajúci fotoeditor časopisu Life, sa vo svojom jednotvárnom živote len ťažko vyrovnáva s realitou, a preto žije vo svojom vysnenom svete. V ňom sa mení na dokonalého romantického hrdinu bojujúceho za lepší, spravodlivejší svet. A tiež sa v svojich snoch stáva cieľom obdivných pohľadov kolegyne Cheryl Melhoffovej, ktorú bez jej vedomia často angažuje do svojich snových potuliek.

Prichádza deň, kedy Walter musí precitnúť do reálneho života a riešiť svoje vážne pracovné problémy. Musí vykonať zásadný krok do neznáma a opustiť bezpečný prístav archívu plného negatívov a fotografií, kde sú jeho najväčšími nepriateľmi pomaly padajúci prach a podpichovanie šéfa. Aby zabránil hroziacej výpovedi, musí nájsť stratený negatív fotografie, ktorá má byť na titulnej stránke časopisu. A tak sa Walter musí vydať po jeho stopách naprieč celým svetom.

Viac o téme: CreedTajný život Waltera MittyhoČas prebúdzaniaOhnivé vozyBrittany beží maratónBez strachu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu