Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

RETRO záznam koncertu Tublatanky opäť ožíva: Pripomenie revolučnú náladu novembrových dní!

(Zdroj: YouTube/AKI)

Bratislavské Kino Lumiére prináša v marci retro verziu cyklu Music & Film s hviezdami slovenskej pop-music. Diváci si môžu pozrieť vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma film Tublatanka - Pravda víťazí (1989). Ide o videozáznam koncertu skupiny, ktorý sa uskutočnil 16. septembra 1989 v amfiteátri na Búdkovej v Bratislave.

Medzi dvanástimi piesňami Tublatanky vo filme režiséra Ladislava Kaboša zaznejú i hity Žeravé znamenie osudu, Dnes, Láska, drž ma nad hladinou či Pravda víťazí. "Keď som sa pustil do príprav filmu s Tublatankou, vôbec som netušil, že počas zostrihu sa udejú epochálne historické zmeny... Vypukla Nežná revolúcia," spomína na vznik filmu Kaboš.

Pravda víťazí

"Keď sme mali za sebou pár sto strihov, išli sme na Václavák na demonštráciu. Spolu s tisíckami ľudí sme štrngali kľúčmi a počúvali prejavy z balkóna Melantrichu. Práve sme strihali ústrednú skladbu Pravda víťazí," priblížil režisér, ktorý do ústrednej skladby vložil silné zábery študentskej demonštrácie na Národnej triede. "Ulice zaplnili davy, demonštrácie boli čoraz mohutnejšie, už nič nemohlo zastaviť šialenú energiu ľudí, ktorí túžili po slobode. Bolo to fascinujúce," dodáva režisér filmu, ktorý je nielen záznamom magickej atmosféry živého koncertu Tublatanky, autenticky zobrazuje aj revolučnú náladu novembrových dní roku 1989.

"Film vyšiel na VHS pred Vianocami 1989 a bol beznádejne vypredaný. Potom bol dvadsať rokov považovaný za stratený. Našiel sa spolu s filmom Štefana Semjana Bratislava – Čertovo kolo medzi materiálmi prevezenými z Koliby do Slovenského filmového ústavu," dodáva k snímke dramaturg Miro Ulman, ktorý stojí za výberom filmov v retro verzii cyklu Music & Film. Ten počas ďalších marcových pondelkov uvedie na www.kino-doma.sk v online premiére aj Kabošov film Marika Gombitová – Ateliér duše (1987) a spomínaný dokument Bratislava - Čertovo kolo (1989) o legendárnom jednodennom česko-slovenskom hudobnom festivale z konca 80. rokov minulého storočia.

Viac o téme: Tublatanka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu