Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Smutná správa z Francúzska: Vo veku 79 rokov zomrel významný režisér a producent

Bertrand Tavernier
Bertrand Tavernier (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Vo veku 79 rokov zomrel francúzsky režisér, scenárista a producent Bertrand Tavernier. Na začiatku kariéry písal filmové kritiky, stvárnil niekoľko filmových úloh a bol asistentom režiséra Jeana-Pierra Melvillea. Následne natočil niekoľko desiatok filmov. O úmrtí informovala na sociálnych sieťach jeho rodina.

Tavernierovým celovečerným debutom bol v roku 1974 film Hodinár od sv. Pavla, za ktorý získal Strieborného medveďa na medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. Hlavnú úlohu vo filme na motívy románu Georgesa Simenona vtedy stvárnil Philippe Noiret, s ktorým Tavernier úspešne spolupracoval aj na niekoľkých ďalších filmoch.

Tavernierov druhý film Nech začne slávnosť... z roku 1975, taktiež s Noiretom, získal francúzsku filmovú cenu César. Jeho tretí film Sudca a vrah (1976) mu definitívne zaistil aj medzinárodný ohlas.

Veľký milovník filmov a filmovej histórie v mladosti založil filmový klub Nickelodeon, v posledných rokoch venoval veľa času a energie reštaurovaniu a uchovaniu starých filmov.

Viac o téme: Bertrand Tavernier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu