Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

NAJ z noci OSCAROV: Slzy, zbesilý tanec aj live na Matoviča! Víťazka flirtovala s Bradom Pittom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/ABC, Chris Pizzello, YouTube/Access)

V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok konal 93. ročník odovzdávania filmových cien Oscar. Kvôli koronavírusu posunuli odovzdávanie o dva mesiace, herci i tvorcovia sa naň tešili a väčšina z nich prišla na odovzdávanie, ktoré sa konalo na železničnej stanici Union Station, osobne. Boli sme svedkami krásnych rób, ale aj úsmevných momentov. Pozrite si to NAJ z noci Oscarov.

Najúspešnejšou snímkou sa stala Zem nomádov režisérky čínskeho pôvodu Chloé Čao. Najviac nominácií mal životopisný film Mank, na zlatú sošku však premenil iba dve z nich. Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) oznámila nominácie 15. marca. O ocenenie sa uchádzali filmy z roku 2020 a zo začiatku roka 2021. 

Live na Matoviča

Počas živého prenosu sa môže stať všeličo. Každý si pamätá "live" nášho expremiéra Matoviča, ktorý absolvoval počas návštevy Bruselu. Nevedel, že už ide naživo a okrem trapasu vznikla nezabudnuteľná hláška. "Live? Ou no!" Regina King vedela, že ide naživo, len nevedela, čo sa jej stane. Herečka mala predniesť úvodné slovo, no pri vstupe na pódium zakopla a narazila. Živý prenos vie byť zradný.

"Živý prenos, ideme na to!" zavtipkovala. Publikum sa zasmialo, herečka s gráciou incident prešla a pokračovala v silnom prejave, v ktorom odkazovala aj na odsudzujúci rozsudok pre Dereka Chauvina, ktorý je vinný z vraždy Georgea Floyda. Jeho úmrtie vyvolalo v USA vlnu protestov.

Flirtovanie s Bradom Pittom

Tento flirt sa zapíše do dejín. Niet pochýb o tom, že Brad Pitt je sexi, okrem toho je to jeden z najlepších hercov súčasnej doby. Minulý rok si odniesol sošku Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Vtedy v Hollywoode. Tento rok teda prišiel odovzdať cenu v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, ktorú získala 73-ročná Jun Jo-džong za rolu starej mamy v rodinnej dráme Minari.  

V ďakovnej reči si okrem iného robila žarty aj z toho, že počas celej sezóny udeľovania cien ľudia nesprávne vyslovovali jej meno. "Ale dnes večer máte všetci odpustené," povedala. Sama neverí, že v tejto kategórii porazila Glenn Close. V prejave sa však zamerala na svojho miláčika Pitta. "Pán Brad Pitt, konečne. Rada vás spoznávam," povedala a dav sa zasmial. "Kde ste boli, keď som natáčala v Tulse?" (Pittova spoločnosť bola producentom filmu, pozn. red.). Neskôr sa zhovárala s novinármi. "Videla som ho na pódiu a povedal moje meno. Neskomolil ho, veľa si ho nacvičoval," povedala. "Sledujem ho celú jeho kariéru, pre mňa je filmová hviezda. Nemohla som uveriť, keď oznámil moje meno. Možno som na pár sekúnd omdlela," priznala.

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Otázku, či si vie predstaviť natočiť film s Pittom, však ihneď zamietla. "To by sa nikdy nestalo s mojou angličtinou a mojím vekom. Nemyslím si to, takže o tom nesnívam," dodal herečka. Jeden zo zvedavých novinárov sa jej dokonca v zákulisí opýtal, ako Brad Pitt vonia, keďže boli pri sebe blízko. "Nečuchala som ho, nie som pes," zasmiala sa herečka. Zdá sa, že internet má novú obľúbenú dvojicu. 

Divoký tanček Glenn Close

Glenn Close je dobre známa všetkým. Patrí k hereckým legendám a tento rok bola na Oscaroch nominovaná v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe vo filme Rona Howarda Americká elégia. Na odovzdávaní sa však poriadne odviazala. V rámci menšej súťaže mali herci, herečky a tvorcovia hádať piesne, ktoré z pódia zahral muzikant Questlove.

"Počkajte chvíľu, poznám to, to je Da Butt," povedala. "Bola to klasika od skvelej washingtonskej go-go kapely Experience Unlimited," očarila ostatných. V tom ju moderátor tohto segmentu vyzval, aby tanček predviedla. Herečka veru neváhala a zožala obrovský potlesk!

Halle Berry prekvapila novým zostrihom

Zástupkyne nežného pohlavia si už tradične vyberali módne kúsky, v ktorých by očarili, inak tomu nebolo ani tento rok. Jedna z herečiek však zaujala nielen šatami. Halle Berry sa na odovzdávaní prestížnych ocenení predviedla v krásnej róbe značky Dolce & Gabbana. Všetkých však viac zaujal jej krátky účes, ku ktorému sa po rokoch vrátila. Čo myslíte, pristane jej? Už pred rokmi sa vyjadrila, že s krátkymi vlasmi sa cíti najlepšie. 

NAJ z noci OSCAROV:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Dojímavý prejav a slzy na pódiu

Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získala dánska snímka Chľast režiséra Thomasa Vinterberga. Režisér si cenu prebral so slzami v očiach, pri svojom ďakovnom prejave si totiž spomenul na svoju dcéru, ktorá nečakane zomrela pri autonehode. Ida mala byť súčasťou filmu, bohužiaľ, nedožila sa ho. Zomrela niekoľko dní pred produkciou filmu. "Mala v tom byť a ak sa niekto odváži uveriť, že je tu nejako s nami, videli by ste ju tlieskať s nami," uviedol Vinterberg so slzami v očiach na pódiu. "Nakoniec sme pre ňu vytvorili tento film ako pamätník. Takže, Ida, je to zázrak, ktorý sa práve stal a ty si jeho súčasťou," povedal. 

Hopkins najstarším oceneným hercom

Svojho druhého Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe si odniesol Anthony Hopkins. V snímke The Father stvárnil postaršieho muža vyrovnávajúceho sa s následkami demencie. Hopkins sa stal najstarším oceneným hercom v celej histórii Oscarov. Bohužiaľ, udeľovania sa nezúčastnil. Hopkins má 83 rokov. Mnohých to prekvapilo, keďže očakávali, že Oscar bude posmrtne udelený Chadwickovi Bosemanovi za úlohu vo filme Ma Rainey’s Black Bottom.

Hopkins vo filme The Father (Foto: SITA/AP/Sean Gleason/Sony Pictures Classics)
Zobraziť galériu (5)
Hopkins vo filme The Father (Foto: SITA/AP/Sean Gleason/Sony Pictures Classics)  (Zdroj: SITA/Sean Gleason/Sony Pictures Classics via AP)

Podujatie odložili štvrtý raz v histórii

Galavečer sa vysielal z budovy železničnej stanice Union Station v centre Los Angeles, ako aj z tradičnej hollywoodskej lokality spojenej s odovzdávaním Oscarov - multifunkčného komplexu Dolby Theatre. V histórii udeľovania Oscarov, ktorá sa začala v roku 1929, išlo iba o štvrtý raz, čo bolo udeľovanie odložené, a o prvý raz od roku 1934, čo sa mohli o ocenenie uchádzať filmy s premiérou v dvoch rozličných kalendárnych rokoch. 

Slávnostné podujatie už tretí rok za sebou nemalo stáleho moderátora; nominácie uvádzali Harrison Ford, Brad Pitt, Reese Witherspoonová, Joaquin Phoenix, Renée Zellwegerová, Laura Dernová, Angela Bassettová, Halle Berryová, Bryan Cranston a ďalší.

Foto: SITA/AP/Mark Terrill
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Mark Terrill  (Zdroj: SITA/AP/Mark Terrill)

Viac o téme: OscarBrad PittAnthony HopkinsRegina KingChľast
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu