Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Režisér Pána prsteňov predáva svoje štúdio špeciálnych efektov: Cena je závratná!

Peter Jackson
Peter Jackson (Zdroj: SITA, internet)

Režisér filmovej trilógie Pán prsteňov Peter Jackson predá svoje štúdio zamerané na tvorbu špeciálnych efektov Weta Digital, ktoré patria medzi najznámejšie vo filmovom priemysle. Za 1,63 miliardy USD ho od neho kúpi americká spoločnosť Unity Software. Tá chce pomocou akvizície rozvíjať metaverzum, teda paralelný digitálny vesmír.

Technológia Weta bola okrem Pána prsteňov použitá aj pri filmoch Avatar či Godzilla vs. Kong. Firma získala niekoľko cien, vrátane Oscara a cien Britská akadémia filmového a televízneho umenia (BAFTA). Je známa animovanými postavami ako Glum a Caesar z filmu Planéta opíc. Unity vyrába softvér pre videohry a animáciu. Vytvorila softvér pre obľúbenú hru pre mobilné telefóny Temple Run.

V rámci dohody bude Unity vlastniť technologické a inžinierske aktíva Weta Digital. Oscarom ocenený tím pre zvláštne efekty, ktorý je súčasťou divízie známej ako WetaFX, zostane samostatnou firmou, v ktorej si Jackson ponechá väčšinový podiel. Očakáva sa, že WetaFX sa stane najväčším zákazníkom Unity a získa spätnú licenciu na technológie a nástroje, uviedla agentúra Reuters.

Výraz metaverzum sa stal v technologickej oblasti módnym pojmom, keď Facebook oznámil, že zmení svoje zameranie a bude prepájať používateľov prostredníctvom rozšírenej a virtuálnej reality. To môže vyžadovať, aby umelci pracovali s novými nástrojmi na vytváranie reálnych projektov.

Viac o téme: RežisérPán PrsteňovCenaPredajŠtúdio
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu