Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Festival v Prahe ukázal filmy o komunistickej totalite: Aká bola jej podoba v Československu?

(Zdroj: Facebook/Muzeum paměti XX. století)

Dokumentárne filmy o komunistickej totalite v Československu, propagandistické filmy so sprievodnou besedou aj amatérske zábery z undergroundu ukáže festival Nezlomní a obetovaní. Tohtoročný ročník, ktorý sa začnal 10. novembra v Prahe, má podtitul "Červené storočie. 100 rokov dejín KSČ". Festival potrvá do 14. novembra a ponúkne aj výstavy alebo koncert a akcie pre školy.

Podrobné informácie nájdu záujemcovia na stránkach festivalu. Akciu organizuje Múzeum pamäte XX. storočia v spolupráci s odborníkmi z ďalších inštitúcií. Festival vzniknutý vlani chce predstavovať dramatické udalosti a historické osobnosti minulého storočia. Vzhľadom na tohtoročné 100. výročie vzniku Komunistickej strany Československa (KSČ) sa druhý ročník akcie zameria hlavne na dobu komunistickej totality.

Premietnuté budú v Dome pážať na Hradčanoch v kine Bio Oko v pražských Holešoviciach viac ako dve desiatky snímok z domácej i zahraničnej produkcie. K videniu budú nové aj staršie filmy. Okrem dokumentárnych filmov organizátori ukážu aj napríklad ukážky z propagandistických filmov z 50. rokov či komponovaný program s amatérskymi filmovými záznamami z prostredia českého undergroundu.

"Máme v úmysle v rámci festivalu predstaviť aj diela vzniknuté pred novembrom 1989, prostredníctvom ktorých je možné reflektovať dobovú atmosféru a kontext," povedal riaditeľ Múzea pamäti XX. storočia Ján Kalous. Na festivale budú rovnako ako pri prvom ročníku odovzdané dve ceny. Jednou z nich je Cena Jaroslavy Janderovej Strážca pamäte. Bola pomenovaná po spoluzakladateľke Múzea pamäte XX. storočia. Ďalšia cena nesie meno Tvorca pamäte. Vlani ceny získali poľský režisér Arkadiusz Golembiewski a česká režisérka Olga Sommerová.

Viac o téme: FestivalČeskoslovenskoPrahaNezlomní a obetovaníKomunizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu