Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vo veku 101 rokov zomrel muž, ktorý prežil Auschwitz: Preslávil ho film populárneho režiséra

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Vo veku 101 rokov zomrel v pondelok Leon Schwarzbaum, ktorý prežil nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz a bol celoživotným bojovníkom za spravodlivosť pre obete holokaustu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Pre širšiu verejnosť sa stal známym, keď filmový režisér Hans Erich Viet nakrútil v roku 2018 film o jeho živote.

Schwarzbaum zomrel v pondelok nadránom v meste Postupim blízko nemeckej metropoly Berlín, oznámil na svojej webovej stránke Medzinárodný osvienčimský výbor (IAK). Žiadna príčina smrti nebola uvedená. "Ľudia preživší holokaust po celom svete sa s veľkým zármutkom, úctou a vďačnosťou naposledy lúčia so svojím priateľom, spolutrpiteľom a druhom Leonom Schwarzbaumom, ktorý sa posledné desaťročia svojho života stal jedným z najdôležitejších svedkov šoa (vyvražďovania Židov počas druhej svetovej vojny)," uviedol výbor.

Preslávil ho známy režisér

Schwarzbaum ako jediný zo svojej rodiny prežil koncentračné tábory v Auschwitzi (terajšom Osvienčime), Buchenwalde a Sachsenhausene, napísal výbor. Pre širšiu verejnosť sa stal známym, keď filmový režisér Hans Erich Viet nakrútil v roku 2018 film o jeho živote. V snímke "Posledný z Jolly Boys" vystupuje samotný Schwarzbaum, ktorý cestuje na pôvodné miesta, kde strávil nejakú časť života, teda aj do Poľska.

Vo veku 101 rokov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Bernd Thissen/dpa via AP)

Schwarzbaum sa narodil v roku 1921 do poľsko-židovskej rodiny v Hamburgu na severe Nemecka. Vyrastal v poľskom meste Bedzin, odkiaľ rodinu v roku 1943 deportovali do Auschwitzu, keď bolo zlikvidované geto. Po druhej svetovej vojne žil mnoho rokov v Berlíne, kde pracoval ako obchodník s umením a starožitnosťami. Dvakrát sa oženil, ale nemal deti, napísal denník Bild.

V televízii rozprával o svojom utrpení

Ešte aj niekoľko rokov po svojej deväťdesiatke sa objavoval v nemeckej televízii a rozprával o neznesiteľnom utrpení, ktoré zažil v Auschwitzi a ďalších koncentračných táboroch, kam ho deportovali. Takisto pravidelne navštevoval školy v Nemecku a rozprával deťom o svojom živote. V roku 2016 svedčil v Nemecku v súdnom procese proti bývalému dozorcovi z koncentračného tábora Auschwitz Reinholdovi Hanningovi.

V interview v roku 2019 pre agentúru Associated Press (AP) zo svojho bytu v Berlíne povedal, že je hlboko znepokojený znovuobjavením antisemitizmu po celej Európe. Byt mal pritom plný obrazov a starých čiernobielych fotografií - zachytávali 35 jeho príbuzných, ktorí zahynuli počas holokaustu. "Keby sa veci zhoršili, nebudem chcieť znovu prežiť také časy. Okamžite emigrujem do Izraela," dodal.

Viac o téme: Leon SchwarzbaumHans Erich Viet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu