Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potlesk a slzy na festivale v Karlových Varoch: Uviedli dokument o vražde Kuciaka!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V Karlových Varoch mal včera európsku premiéru dánsko-americko-český koprodukčný dokument Kuciak: Vražda novinára. Uvedenia filmu sa v karlovarskom mestskom divadle zúčastnili aj rodičia oboch obetí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Poďakovali štábu, rovnako ako režisér Matt Sarnecki poďakoval rodičom za pomoc, ktorú im pri nakrúcaní dokumentu o skutočnej vražde poskytli.

Neviem, či si tento film užijete

"Som rád a hrdý na to, že sa toto premietanie odohráva tak blízko miesta, kde sa všetko odohralo. Chcem poďakovať štábu, ale aj Kuciakovcom a Zlate Kušnírovej, pretože bez nich by tento film nemohol existovať, bez toho neuveriteľného prístupu k informáciám, ktoré nám poskytli. Za normálnych okolností by som povedal, nech si ten film užijete, nie som si ale istý, či je to v tomto prípade to správne slovo," povedal pred uvedením filmu Sarnecki.

Potlesk a slzy na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Potlesk a slzy

Predstavenie filmu sprevádzala emotívna nálada a Zlata Kušnírová sa neubránila slzám. Jozef Kuciak potom zastreným hlasom divákom povedal, že film ukazuje zo, čo sa na Slovensku dialo a deje. "Že každé tolerovanie korupcie, skrytej aj odkrytej, vedie až k takej skutočnosti, akou bola vražda našich detí," povedal Kuciak. Jeho slová potom diváci ocenili dlhotrvajúcim potleskom.

Film amerického režiséra Sarneckiho mapuje okolnosti vraždy novinára a jeho snúbenice, ktorá vo februári 2018 otriasla Slovenskom. Koprodukčný dokument rozpletá chápadlá nielen slovenskej mafie zo zahraničnej perspektívy. Príbeh oligarchov, skorumpovaných sudcov, samoľúbych podnikateľov, prehnitej polície a bezškrupulóznych politikov pripomína zápletku rafinovaného thrilleru, faktom ale je, že ide o skutočný príbeh.

Vražda investigatívneho novinára následne vyvolala najväčšiu vlnu protestov od pádu komunizmu na Slovensku. Premietanie v karlovarskom divadle bolo beznádejne vypredané. Film Kuciak: Vražda novinára bude na 56. medzinárodnom filmovom festivale uvedený ešte v stredu, vo štvrtok a v sobotu.

Viac o téme: FestivalKarlove VaryJán KuciakKuciak: Vražda novinára
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu