Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Banskej Štiavnici sa začal filmový festival: Návštevníkov čaká bohatý program

Na archívnej snímke sú predstavitelia festivalu 4 živly v roku 2018, zľava hlavní dramaturgovia festivalu Martin Kaňuch, Martin Ciel, výkonný riaditeľ Ondrej Starinský a PR manažér Peter Gašparík.
Na archívnej snímke sú predstavitelia festivalu 4 živly v roku 2018, zľava hlavní dramaturgovia festivalu Martin Kaňuch, Martin Ciel, výkonný riaditeľ Ondrej Starinský a PR manažér Peter Gašparík. (Zdroj: FOTO TASR - Marko Erd)

V Banskej Štiavnici sa v stredu začal Letný filmový festival 4 živly. V poradí 24. ročník podujatia otvorilo premietanie na miestnom amfiteátri.

"Program je venovaný téme Chaos a okrem tematických filmov ponúkne aj viacero sprievodných podujatí," uviedol PR manažér Peter Gašparík. Festival premietne viac ako tri desiatky filmov. V sprievodnom programe môže návštevníkov zaujať aj prednáška o teórii chaosu, ktorú pripravil matematik Roman Hric. Festivalové publikum si bude môcť rozšíriť obzory v neformálnom prednáškovom formáte a podľa slov prednášajúceho lektora sa tak stane bez čísel a vzorcov.

O tom, ako sa ľudia vyrovnávajú s krízami, ale aj o krízach, ktoré nás ešte len čakajú, budú na festivale diskutovať Vladimíra Čavojová a Ivan Brezina, autori knihy Prečo ľudia potrebujú krízy. Tá sa venuje aj témam, ako lockdown ovplyvnil sociálne vzťahy, kríze duševného zdravia či globálnemu otepľovaniu.

Generované častice budú dotvárať unikátny zážitok

Sprievodný program festivalu ponúka aj zážitok v podobe audiovizuálneho koncertu v podaní slovenského hudobníka Stroona (Dalibor Kocián) a grafického dizajnéra DevKida (Ján Šicko). Umelci prinesú na banskoštiavnický amfiteáter audiovizuálne koncertné spracovanie Stroonovho albumu Temple Timbre Embers."Ten kombinuje elektronickú hudbu so živým vibrafónom, čím sprostredkúva zážitok monumentality a atmosféry chrámovej hudby, no bez náboženskej zložky," približuje Gašparík."Vo vizuále, o ktorý sa postaral DevKid, budú generované častice reagovať na zvuky a dotvárať unikátny zážitok v unikátnom prostredí," dodal.

Organizátori pripravujú špeciálny program pre deti

V sprievodnom programe figuruje aj koncert kapely Kráter Kartel, ktorá má v repertoári široké žánrové spektrum - od worldmusic cez latino, gypsy, swing až po klezmer. Súčasťou festivalového programu je tiež sekcia Detské 4 živly, venovaná rodinám s deťmi. Okrem štvorice filmových premietaní ponúkne aj otvorenú výtvarnú dielňu."Deti si v nej budú môcť vytvoriť vlastnú pohľadnicu, ktorá po naskenovaní mobilným telefónom ožije animáciou," avizujú organizátori. Festival potrvá do nedele 14. augusta. Celý program nájdu záujemcovia na www.4zivly.sk.

Viac o téme: 4 živly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu