Dĺžka:
230 minút
Rok:
1998
Réžia:
Robert Redford
Napísal:
Eric Roth , Richard LaGravenese
Hrajú:
Scarlett Johansson, Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Dianne Wiest
Obsah:
Štrnásťročná Grace McLeanová a jej kamarátka Judith sú na zvyčajnej rannej jazde na koňoch. Graceina matka, emancipovaná šéfredaktorka módneho časopisu Annie už pracuje v newyorskej redakcii, otec Robert ešte spí. Cestou do kopca sa Judithin kôň splaší a vlečie dievča, ktoré sa neudržalo v sedle, za sebou. Grace sa márne pokúša kamarátke pomôcť.
Na ceste sa proti nim vyrúti kamión, ktorý nestačí zabrzdiť a narazí do nich. Rodičia sa v nemocnici dozvedia, že Judith zomrela a Grace museli amputovať nohu. Veterinárka navrhuje, aby ťažko poraneného a trpiaceho koňa Pilgrima dali utratiť. Annie odmietne.

Čas beží a rodina sa len veľmi ťažko vyrovnáva s prežitou tragédiou. Grace sa nedokáže vyrovnať so svojím hendikepom, Pilgrim - znetvorený početnými poraneniami - odmieta prítomnosť ľudí. Zúfalá Annie objaví v časopise článok o Tomovi Bookerovi, ktorý má nezvyčajné nadanie liečiť zvieratá. Zavolá mu, ale on odmietne prísť do New Yorku. Annie sa nevzdáva a napriek odporu dcéry i manžela sa rozhodne odísť s koňom a Grace na ranč Tomovho brata Franka v Montane.
Ich nečakaný príchod ho prekvapí, ale nakoniec súhlasí, že sa na koňa pozrie. Pochopí, že vyliečiť zranenú dušu nepotrebuje len traumatizovaný kôň, ale aj Grace. Súhlasí, že sa o koňa postará, ale len pod podmienkou, že to bude chcieť aj Grace a bude mu pomáhať. Dievča neochotne prikývne.

Tom sa deň čo deň venuje koňovi a nenápadne aj Grace. Trpezlivosťou sa mu darí dosiahnuť prvé pokroky. Annie, ktorá zostala na farme, pomocou mobilu a laptopu riadi redakciu na diaľku. Postupne sa zbližuje so životom na ranči, ktorý je pre ňu celkom odlišným svetom. Prekvapujúco sa však zbližuje aj s Tomom. Ich vzťah pomaly prerastá zo vzájomného rešpektu do dôverného priateľstva a lásky. Tomova švagriná Diane varuje ženu z mesta, ktorá sa jej zverí, že prišla o miesto. Tom už má za sebou totiž nevydarené manželstvo, pretože sa nedokázali s manželkou zhodnúť, kde budú žiť. On nedokáže existovať v meste, iba v prírode.
Na farmu neočakávane príde Robert, ktorý vycíti isté odcudzenie s Annie. Tá sa Tomovi zverí, že chce zostať na farme. S liečením dosiahol úspech, Robert odletí s Grace domov, Annie má dopraviť koňa vozom. Annie váha, nevie, čo má robiť, hoci jej manžel povedal, že záleží len od nej, či sa vráti k rodine.