Dĺžka:
130 minút
Rok:
1997
Réžia:
Adrian Lyne
Napísal:
Vladimir Nabokov , Stephen Schiff
Hrajú:
Jeremy Irons, Melanie Griffith, Frank Langella, Dominique Swain, Suzanne Shepherd
Obsah:
Život francúzskeho spisovateľa Humberta Humberta osudovo poznamenala láska, keď sa ako chlapec zaľúbil do vrstovníčky Annabely, ktorá však zomrela na týfus. Odvtedy svoju stratenú detskú lásku márne hľadá.
O 26 rokov neskôr Humbert pricestuje na začiatku lete do Ameriky, aby učil na vidieckej univerzite v Beardsley. V mestečku si nájde ubytovanie v dome afektovanej a neporiadnej vdovy Charlotty Hazeovej, ktorej ani nie štrnásťročná dcéra Dolores, prezývaná Lolita, ho mimoriadne očarí. Od chvíle, čo sa nasťahuje, dievča nenápadne pozoruje a čoraz hlbšie ju ľúbi.

Postupne sa stane členom domácnosti, Lolitiným spojencom proti nepríjemnej matke a dokonca po čase prijme Charlottinu ponuku a ožení sa s ňou, aby bol dievčaťu nablízku. Žena krátko po svadbe objaví Humbertom denník a pochopí pravdu. Vyčíta manželovi pokrytectvo a v afekte vybehne na ulicu, kde sa vrhne pod auto. Po jej pohrebe Humbert vezie Lolitu z letného tábora. Cestou sa zastavia na noc v hoteli.
Večer sa Lolita baví s excentrickým a cynickým dramatikom Clareom Quiltym, ktorého pozná z reklamy na cigarety. Ten sa neskôr dá do reči s Humbertom a dá mu najavo, že presne vie, o čo ide. V tú istú noc Humbert zistí, že Lolita nie je ani zďaleka taká nevinná, ako vyzerá.

Stanú sa z nich milenci a vyberú sa na dlhú prázdninovú cestu. Humbertovo šaťstie však nemá dlhé trvanie. Po návrate domov začne učiť na univerzite a Lolita chodí do miestnej prípravnej školy. Po jednej z čoraz častejších hádok dievča utečie. Potom sa však s Humbertom zmieri a opäť sa vyberú na cestu po amerických hoteloch.
Humbert si všimne tajomného vodiča, ktorý ich sleduje a spočiatku ho považuje za detektíva. Neskôr si však uvedomí, že pred ním Lolita niečo tají. Kým zistí pravdu, dievča zmizne v sprievode neznámeho muža. Humbert po nej zúfalo a márne pátra...
Uplynú tri roky, z ničoho nič dostane Humbert list od Lolity so žiadosťou o peniaze. Vyhľadá ju. Lolita je tehotná, nosí okuliare a fajčí. Stratila svoju nevinnú detskú krásu, ale Humbert ju aj tak miluje. Jej manželom je mladík Dick Schiller. Lolita povie zúfalému otčimovi, že ho nikdy neľúbila, pretože mužom jej života bol Quilty, ktorého poznala ešte pred ním.
Humbert dá Lolite peniaze a vyberie sa za Quiltym, aby sa s ním porátal...