Dĺžka:
90 minút
Rok:
1974
Réžia:
Jaroslav Balík
Napísal:
Ján Otčenášek , Jaroslav Balík
Hrajú:
Marta Vančurová, Viktor Preiss, Libuše Švormová, Petr Svojtka, Jana Švandová
Obsah:
Jún roku 1945. Partia mladých ľudí si užíva plnými dúškami začiatok nového života. Pre nich je to rok jeden. Jedného z nich, študenta právnickej fakulty Pavla viac ako právo priťahuje filmové umenie. Osemmilimetrovou kamerou nakrúca všetko, čo ho zaujme.
Jedného dňa zachytí na filmový pás zaujímavú dievčenskú tvár, ktorá akoby skrývala tajomstvo. Pavel Helenu, ako sa mladá žena volá, navštívi. Zoznámi sa aj s jej staršou energickou sestrou Olgou. Od nej sa dozvie, že dievčatá prežili okupáciu v koncentračnom tábore, a nemôžu na prežité hrôzy zabudnúť.
Olga tiež nekompromisne Pavla upozorní, že medzi nimi a Pavlovou partiou existuje neprekročiteľný rozdiel, daný rôznymi vojnovými zážitkami. Pavel sa aj napriek tomu pokúša vrátiť Helene radosť a nádej.
S jeho nežnou pomocou dievča postupne nachádza ukrývané city a túžbu žiť. Nie je však schopná Pavla milovať fyzicky, aj keď sa ich vzťah rozvinie do vzájomnej lásky. Sklamaný Pavel sa od Olgy dozvie príčinu - pri prechode frontu znásilnili Helenu traja nemeckí vojaci. S týmto poznaním Pavel pomôže Helene prekonať aj tento handicap.
Helena čaká dieťa. Skeptická Olga ju núti k potratu a odjazdu do Austrálie...